FIGYELEM, ÁLHÍR! Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. Ezzel szemben a Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a MÉASZ készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés egyelőre nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából. A MÉASZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérjük jelentsék az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. Fentiekkel összefüggésben kérjük: NE HÍVJON, ÉS NE KÜLDJÖN EMAILT!

Hazai Hatékonysággal a versenyképességért, a hosszú távú rezsicsökkentésért

Tartalomjegyzék

Javaslatcsomag energiahatékony építések és felújítások ösztönzésére, a 2014-2020 közötti uniós forrásokból

Évente 40 ezer épületenergetikai célú lakásfejlesztés 2020-ig, jelentősen csökkenő lakossági rezsiköltségek, több tízmilliárdos költségvetési többlet, versenyképesebb kkv-k, megújuló középületek, csökkenő energiaimport és összesen 40 ezer új munkahely – néhány várható eredény Hazai Hatékonyság programtól, amelynek kormányzati megvalósítására tesz javaslatot öt építőipari és energetikai hazai szakmai szervezet: a MEHI, a MÉASZ, a MÉSZ, a MEPS és a HUGBC.

A Hazai Hatékonyság javaslatcsomag benyújtásra került a Kormány építésgazdasági ügyekért felelős minisztériumaihoz, továbbá a szakmai szervezetek egyúttal konzultációra hívták az érintetteket a megvalósítás részleteire, és a szakma szerepvállalására vonatkozóan.

Az energiahatékonysági beruházásokat a 2014-2020 közötti EU-s vissza nem térítendő forrásokból és fejlesztési és kereskedelmi banki forrásokból valósíthatnák meg a lakossági, vállalati és önkormányzati pályázók, adóforintok nélkül. A támogatás részben vissza nem térítendő, részben pedig önrész nélküli kedvezményes hitel formájában lenne elérhető, egy központi hatékonysági alapon keresztül. A hitelek visszafizetését a fejlesztésekkel elért energia-megtakarítás finanszírozná. A Hazai Hatékonyság 7 év alatt 66%-nyi piaci forrás bevonásával 1260 milliárd forint bevonását javasolja az épületenergetikai fejlesztések szolgálatába. A Hazai Hatékonyság programban javasolt 33 százaléknyi, azaz 420 milliárdos uniós támogatási összeg a teljes uniós forrás mindössze 6,7 százaléka.

Hazai Hatékonyság program

Sajtószoba